BUŁKI DO HAMBURGERÓW
Składniki:
250 g mąki pszennej
1 szklanka wody
50 g masła
2 jajka
Szczypta soli
Wykonanie:
- Zagotować wodę z masłem
- Do wrzątku wsypać mąkę i sól
- Zmniejszyć gaz i mieszać aż masa będzie gładka i błyszcząca
- Po ostudzeniu dodać roztrzepane jajka.
- Dokładnie wymieszać aż powstanie tłuste, lepkie ciasto.
- Wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Schłodzone ciasto formować w dłoniach w kulki. Układać na papierze do pieczenia lekko spłaszczając.
- Żeby ciasto się nie lepiło, zwilż delikatnie dłonie wodą.
- Piec w nagrzanym do 180 0C przez 20 minut, aż bułeczki będą rumiane.
Przed upieczeniem bułki można posypać makiem lub sezamem.
Po ostudzeniu, ale ciepłe bułki przekroić poziomo, włożyć hamburgera, sałatę, plaster pomidora