CZEKOLADOWIEC zwany czasami MURZYNKIEM
Jako dziecko byłem na wakacjach w Rabce. Gospodyni, u której mieszkaliśmy piekła to ciasto.
Składniki:
kostka masła lub margaryny (Kasia)
1,5 – 2 szklanek cukru
0,3 szklanki mleka
4 łyżki kakao
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej (tortowa lub luksusowa)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy (1 opakowanie)
Wykonanie:
- Cukier wraz z masłem i mlekiem rozpuścić na lekkim ogniu. Dodać kakao. W czasie rozpuszczania mieszać.
- Do lekko ostudzonej masy (ok. 0,5 godziny) dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wymieszać.
- Wbić żółtka. Wymieszać.
- Białka ubić mikserem.
- Delikatnie wymieszać ciasto z ubitym białkiem.
- Tortownicę do pieczenia wysmarować masłem i posypać mąką.
- Na tak przygotowaną blachę wylać przygotowane ciasto.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 – 200 stopni Celsjusza.
- Piec ok. 45 minut.