CZEKOLADOWIEC zwany czasami MURZYNKIEM

Jako dziecko byłem na wakacjach w Rabce.  Gospodyni, u której mieszkaliśmy piekła to ciasto.

 

Składniki:

kostka masła lub margaryny (Kasia)

1,5 – 2 szklanek cukru

0,3 szklanki mleka

4 łyżki kakao

4 jajka

2 szklanki mąki pszennej (tortowa lub luksusowa)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy (1 opakowanie)

 

Wykonanie:

  1. Cukier wraz z masłem i mlekiem rozpuścić na lekkim ogniu. Dodać kakao. W czasie rozpuszczania mieszać.
  2. Do lekko ostudzonej masy (ok. 0,5 godziny) dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wymieszać.
  3. Wbić żółtka. Wymieszać.
  4. Białka ubić mikserem.
  5. Delikatnie wymieszać ciasto z ubitym białkiem.
  6. Tortownicę do pieczenia wysmarować masłem i posypać mąką.
  7. Na tak przygotowaną blachę wylać przygotowane ciasto.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 – 200 stopni Celsjusza.
  9. Piec ok. 45 minut.