PLACEK ZE GRUSZKAMI

 Składniki:

kostka masła lub margaryny (Kasia)

szklanka cukru

3 łyżki mleka

4 jajka

1,5 szklanki mąki pszennej (tortowa lub luksusowa)

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy (1 opakowanie)

2 kg gruszek (12-15 sztuk w zależności od wielkości)

 

Wykonanie:

  1. Cukier wraz z masłem i mlekiem rozpuścić na lekkim ogniu. W czasie rozpuszczania mieszać.
  2. Do lekko ostudzonej masy (ok. 0,5 godziny) dodać mąki wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wymieszać.
  3. Wbić całe jajka. Wymieszać.
  4. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
  5. Na tak przygotowaną blachę wylać przygotowane ciasto.
  6. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne.
  7. Połówki gruszek ułożyć ściśle na cieście. W czasie pieczenia ładnie zatopią się częściowo w cieście.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 – 200 stopni Celsjusza.
  9. Piec ok. pół godziny.
  10. Upieczony i ostudzony placek posypać cukrem pudrem.