PLACEK ZE JABŁKAMI
Składniki:
kostka masła lub margaryny (Kasia)
szklanka cukru
3 łyżki mleka
4 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej (tortowa lub luksusowa)
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy (1 opakowanie)
1 kg jabłek (4-6 sztuk w zależności od wielkości)
Wykonanie:
- Cukier wraz z masłem i mlekiem rozpuścić na lekkim ogniu. W czasie rozpuszczania mieszać.
- Do lekko ostudzonej masy (ok. 0,5 godziny) dodać mąki wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wymieszać.
- Wbić całe jajka. Wymieszać.
- Blachę do pieczenia wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
- Na tak przygotowaną blachę wylać przygotowane ciasto.
- Jabłka umyć, obrać, przekroić na osiem cząstek. Usunąć gniazda nasienne.
- Cząstki jabłek ułożyć ściśle na cieście. W czasie pieczenia ładnie zatopią się częściowo w cieście.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 – 200 stopni Celsjusza.
- Piec ok. pół godziny.
- Upieczony i ostudzony placek posypać cukrem pudrem.