TIRAMISU

 

Super deser łatwy w przygotowaniu. Robię go zawsze na podstawie receptury z serka Mascarpone z Piątnicy i zawsze wychodzi świetnie. Zwykle używam podwójnej lub potrójnej ilości składników, bo Tiramisu w mojej Rodzinie cieszy się dużym powodzeniem, ale tu podaję ilości na pojedynczą porcję (3-4 osoby).

 

Składniki:

250 g serka Mascarpone (jedno opakowanie)

130 g śmietaniki 30% do ubijania (może być trochę więcej)

100 g podłużnych biszkoptów (najlepsze są te z firmy San)

50 g cukru pudru

1 filiżanka kawy espresso

50 g likieru Amaretto (może być syrop barmański migdałowy)

3 łyżki kakao

 

Wykonanie:

  1. Na dnie szklanego naczynia (np. naczynie żaroodporne lub blaszka do pieczenia) ułożyć biszkopty.
  2. Biszkopty nasączyć połową kawy z likierem.
  3. W osobnym naczyniu ubić śmietanę.
  4. W kolejnym osobnym naczyniu dokładnie wymieszać serek Mascarpone z cukrem pudrem.
  5. Do serka wymieszanego z cukrem delikatnie dodać ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać.
  6. Połowę tak powstałej masy wyłożyć na nasączone biszkopty.
  7. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i nasączyć je kawą z likierem.
  8. Wyłożyć na to pozostałą część masy ((śmietana z cukrem i serkiem)
  9. Posypać po wierzchu kakao.
  10. Wstawić na dwie-trzy godziny do lodówki przed podaniem.

Mniam, mniam