TIRAMISU
Super deser łatwy w przygotowaniu. Robię go zawsze na podstawie receptury z serka Mascarpone z Piątnicy i zawsze wychodzi świetnie. Zwykle używam podwójnej lub potrójnej ilości składników, bo Tiramisu w mojej Rodzinie cieszy się dużym powodzeniem, ale tu podaję ilości na pojedynczą porcję (3-4 osoby).
Składniki:
250 g serka Mascarpone (jedno opakowanie)
130 g śmietaniki 30% do ubijania (może być trochę więcej)
100 g podłużnych biszkoptów (najlepsze są te z firmy San)
50 g cukru pudru
1 filiżanka kawy espresso
50 g likieru Amaretto (może być syrop barmański migdałowy)
3 łyżki kakao
Wykonanie:
- Na dnie szklanego naczynia (np. naczynie żaroodporne lub blaszka do pieczenia) ułożyć biszkopty.
- Biszkopty nasączyć połową kawy z likierem.
- W osobnym naczyniu ubić śmietanę.
- W kolejnym osobnym naczyniu dokładnie wymieszać serek Mascarpone z cukrem pudrem.
- Do serka wymieszanego z cukrem delikatnie dodać ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać.
- Połowę tak powstałej masy wyłożyć na nasączone biszkopty.
- Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i nasączyć je kawą z likierem.
- Wyłożyć na to pozostałą część masy ((śmietana z cukrem i serkiem)
- Posypać po wierzchu kakao.
- Wstawić na dwie-trzy godziny do lodówki przed podaniem.
Mniam, mniam