TORT ORZECHOWY (TATLISIPITA)
Jest to przepis zamieszczony przez Panią Elżbietę Dzikowską w czasopiśmie „Kontynenty”, jakoś tak na początku lat 80-tych XX wieku. Ciasto może nie wygląda przebojowo, ale smakuje rewelacyjnie. Jest bardzo słodkie.
Składniki:
0,5 kostki masła
0,75 szklanki cukru
4 jajka
0,75 szklanki kaszy manny
0,75 szklanki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
0,25 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki syropu:
1 szklanka wody
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka soku cytrynowego
Wykonanie:
- Masło ucierać z cukrem, dodając go stopniowo po łyżce, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany.
- Stale ucierając wbijać po kolei żółtka.
- Kaszę manną wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami i cukrem waniliowym.
- Dodawać wymieszaną kaszę z orzechami do masy na przemian z mlekiem. Dokładnie wymieszać
- Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać ciasto z ubitym białkiem.
- Tortownicę do pieczenia wysmarować masłem i posypać mąką.
- Na tak przygotowaną blachę wylać przygotowane ciasto.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 – 200 stopni Celsjusza.
- Piec ok. 45 - 55 minut.
W czasie pieczenia wymieszać składniki na syrop: (0,5 szklanki cukru, szklankę wody i łyżeczkę soku cytrynowego). Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 20 – 30 minut, aż powstanie rzadki syrop.
Po upieczeniu polać ciepłe ciasto syropem.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.