TORT ORZECHOWY (TATLISIPITA)

Jest to przepis zamieszczony przez Panią Elżbietę Dzikowską w czasopiśmie „Kontynenty”, jakoś tak na początku lat 80-tych XX wieku. Ciasto może nie wygląda przebojowo, ale smakuje rewelacyjnie. Jest bardzo słodkie.

 

Składniki:

0,5 kostki masła

0,75 szklanki cukru

4 jajka

0,75 szklanki kaszy manny

0,75 szklanki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych

0,25 szklanki mleka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Składniki syropu:

1 szklanka wody

0,5 szklanki cukru

1 łyżeczka soku cytrynowego

 

Wykonanie:

  1. Masło ucierać z cukrem, dodając go stopniowo po łyżce, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany.
  2. Stale ucierając wbijać po kolei żółtka.
  3. Kaszę manną wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami i cukrem waniliowym.
  4. Dodawać wymieszaną kaszę z orzechami do masy na przemian z mlekiem. Dokładnie wymieszać
  5. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać ciasto z ubitym białkiem.
  6. Tortownicę do pieczenia wysmarować masłem i posypać mąką.
  7. Na tak przygotowaną blachę wylać przygotowane ciasto.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 – 200 stopni Celsjusza.
  9. Piec ok. 45 - 55 minut.

W czasie pieczenia wymieszać składniki na syrop: (0,5 szklanki cukru, szklankę wody i łyżeczkę soku cytrynowego). Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 20 – 30 minut, aż powstanie rzadki syrop.

Po upieczeniu polać ciepłe ciasto syropem.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.