GUACAMOLE
Składniki:
3 dojrzałe avocado (powinno być miękkie)
1 dojrzały pomidor (ewentualnie puszka krojonych pomidorów)
1 limonka
3-4 łodygi kolendry
1 mała cebulka
1 ostra papryka
1 ząbek czosnku
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Sparzyć pomidora i zdjąć skórkę. Przekroić i usunąć łyżeczką nasiona. Pokroić w kostkę ok. 5 mm
- Posiekać drobno cebulę, kolendrę i czosnek. Paprykę przekroić wzdłuż, usunąć nasiona i posiekać w drobne kawałeczki
- Avocado przekroić na pół, usunąć pestki. Łyżką wydobyć miąższ.
- Miąższ z avocado rozgnieść widelcem w miseczce.
- Dodać wszystkie posiekane składniki.
- Dodaj sok z limonki.
- Spróbować i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem
Podawać zimne, prosto z lodówki