GUACAMOLE

 

Składniki:

3 dojrzałe avocado (powinno być miękkie)

1 dojrzały pomidor (ewentualnie puszka krojonych pomidorów)

1 limonka

3-4 łodygi kolendry

1 mała cebulka

1 ostra papryka

1 ząbek czosnku

Sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

  1. Sparzyć pomidora i zdjąć skórkę. Przekroić i usunąć łyżeczką nasiona. Pokroić w kostkę ok. 5 mm
  2. Posiekać drobno cebulę, kolendrę i czosnek.  Paprykę przekroić wzdłuż, usunąć nasiona i posiekać w drobne kawałeczki
  3. Avocado przekroić na pół, usunąć pestki. Łyżką wydobyć miąższ.
  4. Miąższ z avocado rozgnieść widelcem w miseczce.
  5. Dodać wszystkie posiekane składniki.
  6. Dodaj sok z limonki.
  7. Spróbować i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem

Podawać zimne, prosto z lodówki