BITKI
Składniki:
1 kg schabu lub polędwicy wieprzowej
0,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu
4 - 5 ziaren ziela angielskiego
4 - 5 liści laurowych
olej do smażenia (rzepakowy)
0,5 litra wody
Wykonanie:
- Mięso umyć i usunąć tłuszcz
- Pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
- Rozbić tłuczkiem
- Posolić i popieprzyć z obu stron. W przypadku polędwicy tylko popieprzyć.
- Na patelnię wlać olej i rozgrzać.
- Włożyć plastry mięsa na patelnie i smażyć po około 1 – 2 minuty każdą ze stron
- Do garnka lub rondla wlać wodę, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Podgrzewać na lekkim ogniu.
- Podsmażone mięso włożyć do garnka z wodą.
- W przypadku polędwicy dodać sól.
- Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny. Od czasu do czasu delikatnie zamieszać, aby mięso nie przywarło do dna.
- Jeśli woda wyparowuje można jej trochę dodać.
- Po 1 godzinie mięso powinno być miękkie i kruche.
Jeśli lubimy bardziej konkretne smaki do garnka z wodą można dodać np. 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub garść grzybów suszonych ewentualnie sos grzybowy (z torebki)