BITKI

 

Składniki:

1 kg schabu lub polędwicy wieprzowej

0,25 łyżeczki soli

0,25 łyżeczki pieprzu

4 - 5 ziaren ziela angielskiego

4 - 5 liści laurowych

olej do smażenia (rzepakowy)

0,5 litra wody

 

Wykonanie:

  1. Mięso umyć i usunąć tłuszcz
  2. Pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
  3. Rozbić tłuczkiem
  4. Posolić i popieprzyć z obu stron. W przypadku polędwicy tylko popieprzyć.
  5. Na patelnię wlać olej i rozgrzać.
  6. Włożyć plastry mięsa na patelnie i smażyć po około 1 – 2 minuty każdą ze stron
  7. Do garnka lub rondla wlać wodę, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Podgrzewać na lekkim ogniu.
  8. Podsmażone mięso włożyć do garnka z wodą.
  9. W przypadku polędwicy dodać sól.
  10. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny. Od czasu do czasu delikatnie zamieszać, aby mięso nie przywarło do dna.
  11. Jeśli woda wyparowuje można jej trochę dodać.
  12. Po 1 godzinie mięso powinno być miękkie i kruche.

 

Jeśli lubimy bardziej konkretne smaki do garnka z wodą można dodać np. 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub garść grzybów suszonych ewentualnie sos grzybowy (z torebki)