BURITO

 

Składniki:

0,5 kg mięsa z udźca indyczego, może być wieprzowina (karkówka, łopatka) lub wołowina

1 cebula

puszka kukurydzy

puszka czerwonej fasoli

puszka pomidorów

1 łyżeczka „przypraw do kuchni meksykańskiej”

4 - 5 placki tortilli

olej do smażenia (rzepakowy)

 

Wykonanie:

  1. Mięso zmielić w maszynce. Ja mielę ponownie nawet, jeśli kupię już zmielone w sklepie.
  2. Cebulę obrać i drobno pokroić.
  3. Na patelnię wlać olej i rozgrzać.
  4. Wrzucić cebulę i lekko ją zeszklić.
  5. Do cebuli dodać mięso.
  6. Doprawić przyprawą meksykańską. Smażyć mieszając około 5 minut.
  7. Odcedzić kukurydzę i fasolę.
  8. Pomidory z puszki drobno pokroić (chyba, że już są krojone).
  9. Odcedzoną kukurydzę i fasolę dodać do mięsa.
  10. Cała zawartość puszki z pomidorami dodać do mięsa.
  11. Dobrze wymieszać i podgrzewać aż do wchłonięcia soku z pomidorów.
  12. Placek tortilli podgrzać przez 1 minutę w piekarniku rozgrzanym do około 180 – 200 stopni Celsjusza
  13. Zwinąć placek w kopertę i wypełnić farszem 
1. SKŁADNIKI
1. SKŁADNIKI
8. Gotowe na napełnienia
8. Gotowe na napełnienia
6. Zwijanie placka
6. Zwijanie placka
7. Zwinięty placek
7. Zwinięty placek
9. Napełnianie farszem
9. Napełnianie farszem
5. Dodać pozostałe składniki, smażyć
5. Dodać pozostałe składniki, smażyć
4. Podsmażyć mięso
4. Podsmażyć mięso
3. Zeszklić cebulę
3. Zeszklić cebulę
2. Rozgrzać olej na patelni
2. Rozgrzać olej na patelni
10. Gotowe, smacznego
10. Gotowe, smacznego