BURITO
Składniki:
0,5 kg mięsa z udźca indyczego, może być wieprzowina (karkówka, łopatka) lub wołowina
1 cebula
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów
1 łyżeczka „przypraw do kuchni meksykańskiej”
4 - 5 placki tortilli
olej do smażenia (rzepakowy)
Wykonanie:
- Mięso zmielić w maszynce. Ja mielę ponownie nawet, jeśli kupię już zmielone w sklepie.
- Cebulę obrać i drobno pokroić.
- Na patelnię wlać olej i rozgrzać.
- Wrzucić cebulę i lekko ją zeszklić.
- Do cebuli dodać mięso.
- Doprawić przyprawą meksykańską. Smażyć mieszając około 5 minut.
- Odcedzić kukurydzę i fasolę.
- Pomidory z puszki drobno pokroić (chyba, że już są krojone).
- Odcedzoną kukurydzę i fasolę dodać do mięsa.
- Cała zawartość puszki z pomidorami dodać do mięsa.
- Dobrze wymieszać i podgrzewać aż do wchłonięcia soku z pomidorów.
- Placek tortilli podgrzać przez 1 minutę w piekarniku rozgrzanym do około 180 – 200 stopni Celsjusza
- Zwinąć placek w kopertę i wypełnić farszem