CEVAPCICI

 

Składniki:

½ kg mięsa mielonego z udźca indyka

2 cebule

2-3 ząbki czosnku

3-4 łyżeczek oliwy

1 łyżeczka natki pietruszki

½ łyżeczki tymianku

½ łyżeczki oregano

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka ostrej papryki

1 i ½ łyżeczki słodkiej papryki

 

Wykonanie:

  1. Mięso mielimy
  2. Posiekać drobno cebulę i czosnek. Dodać do mięsa.
  3. Dodać oliwę
  4. Dodać pozostałe przyprawy, najlepiej zmiksowane na gładki proszek (można utrzeć w moździerzu)
  5. Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami.
  6. Uformować (na desce do krojenia) płaski placek.
  7. Włożyć do plastikowego werczka.
  8. Do lodówki na 2-3 godziny
  9. Kroimy nożem na „kiełbaski”
  10. Smażyć na patelni grillowej po kilka minut z każdej ze stron