CEVAPCICI
Składniki:
½ kg mięsa mielonego z udźca indyka
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżeczek oliwy
1 łyżeczka natki pietruszki
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki oregano
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 i ½ łyżeczki słodkiej papryki
Wykonanie:
- Mięso mielimy
- Posiekać drobno cebulę i czosnek. Dodać do mięsa.
- Dodać oliwę
- Dodać pozostałe przyprawy, najlepiej zmiksowane na gładki proszek (można utrzeć w moździerzu)
- Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami.
- Uformować (na desce do krojenia) płaski placek.
- Włożyć do plastikowego werczka.
- Do lodówki na 2-3 godziny
- Kroimy nożem na „kiełbaski”
- Smażyć na patelni grillowej po kilka minut z każdej ze stron