FASOLKA PO BRETOŃSKU
Składniki:
0,5 kg fasoli np. „Jaś”
0,25 kg boczku wędzonego
2 kiełbaski śląskie
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła lub oleju
½ słoiczka koncentratu pomidorowego
0,5 litra bulionu (może być z kostki)
0,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Fasolę po umyciu namoczyć w przegotowanej wodzie (4 razy więcej wody niż fasoli). Moczyć najlepiej przez całą noc. Ugotować w tej samej wodzie.
- Na maśle podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę.
- Smażąc dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
- Dusić pod przykryciem około 10 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy i bulion.
- Gotować kolejne 10 minut.
- Doprawić do smaku.
- Dodać do ugotowanej fasoli, dokładnie wymieszać, gotować kilka minut.
Podawać na ciepło z pieczywem lub ziemniakami.