FASOLKA PO BRETOŃSKU

 

Składniki:

0,5 kg fasoli np. „Jaś”

0,25 kg boczku wędzonego 

2 kiełbaski śląskie

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka masła lub oleju

½ słoiczka koncentratu pomidorowego

0,5 litra bulionu (może być z kostki)

0,25 łyżeczki soli

0,25 łyżeczki pieprzu

 

Wykonanie:

  1. Fasolę po umyciu namoczyć w przegotowanej wodzie (4 razy więcej wody niż fasoli). Moczyć najlepiej przez całą noc. Ugotować w tej samej wodzie.
  2. Na maśle podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę.
  3. Smażąc dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
  4. Dusić pod przykryciem około 10 minut.
  5. Dodać koncentrat pomidorowy i bulion.
  6. Gotować kolejne 10 minut.
  7. Doprawić do smaku.
  8. Dodać do ugotowanej fasoli, dokładnie wymieszać, gotować kilka minut.

 

Podawać na ciepło z pieczywem lub ziemniakami.