KOTLETY DO HAMBURGERÓW

 Składniki:

0,5 kg mięsa z udźca indyczego, może być wieprzowina (karkówka, łopatka) lub wołowina

1 jajko

0,25 łyżeczki soli

0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

olej do smażenia (rzepakowy)

 

Wykonanie:

  1. Mięso zmielić w maszynce. Ja mielę ponownie nawet, jeśli kupię już zmielone w sklepie.
  2. Zmielone mięso przyprawić solą i pieprzem.
  3. Rozbić jajko i dodać do mięsa.
  4. Dokładnie wymieszać.
  5. Na talerzyk wysypać tartą bułkę.
  6. Zmoczyć dłonie zimną wodą, uformować płaski kotlet (powinno wyjść około 10 kotletów).
  7. Na patelnię wlać olej i rozgrzać.
  8. Na rozgrzany olej położyć kotlety i smażyć je po około 3 minut z każdej strony.  W czasie smażenia na kotlety położyć spód od tortownicy i docisnąć od góry garnkiem wypełnionym w ¾ wodą. Kotlety mogą wchłonąć trochę oleju, po chwili można go trochę dolać. Od czasu do czasu kotlety poruszać, żeby nie przywarły do patelni. Nie smażyć zbyt długo, bo wtedy będą suche, a fajnie smakują jak są trochę soczyste.

Kotlety po wystudzeniu można zamrozić i mieć w rezerwie szybkie danie.