KOTLETY DO HAMBURGERÓW
Składniki:
0,5 kg mięsa z udźca indyczego, może być wieprzowina (karkówka, łopatka) lub wołowina
1 jajko
0,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
olej do smażenia (rzepakowy)
Wykonanie:
- Mięso zmielić w maszynce. Ja mielę ponownie nawet, jeśli kupię już zmielone w sklepie.
- Zmielone mięso przyprawić solą i pieprzem.
- Rozbić jajko i dodać do mięsa.
- Dokładnie wymieszać.
- Na talerzyk wysypać tartą bułkę.
- Zmoczyć dłonie zimną wodą, uformować płaski kotlet (powinno wyjść około 10 kotletów).
- Na patelnię wlać olej i rozgrzać.
- Na rozgrzany olej położyć kotlety i smażyć je po około 3 minut z każdej strony. W czasie smażenia na kotlety położyć spód od tortownicy i docisnąć od góry garnkiem wypełnionym w ¾ wodą. Kotlety mogą wchłonąć trochę oleju, po chwili można go trochę dolać. Od czasu do czasu kotlety poruszać, żeby nie przywarły do patelni. Nie smażyć zbyt długo, bo wtedy będą suche, a fajnie smakują jak są trochę soczyste.
Kotlety po wystudzeniu można zamrozić i mieć w rezerwie szybkie danie.