KOTLETY SCHABOWE
Składniki:
schab bez kości w kawałku lub plastrach
1 jajko
0,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
bułka tarta
olej do smażenia (rzepakowy)
Wykonanie:
- Mięso umyć, pokroić na plastry grubości palca
- Usunąć tłuszcz.
- Rozbić mięso tłuczkiem.
- Posolić i popieprzyć z obu stron.
- Rozbić jajko i roztrzepać na talerzu.
- Na drugim talerzu rozsypać tartą bułkę.
- Kotlet z obu stron namoczyć w jajku i obtoczyć w bułce.
- Na patelnię wlać olej i rozgrzać.
- Na rozgrzany olej położyć kotlety i smażyć je po około 5 minut z każdej strony. Kotlety mogą wchłonąć trochę oleju, po chwili można go trochę dolać. Od czasu do czasu kotlety poruszać, żeby nie przywarły do patelni. Nie smażyć zbyt długo, bo wtedy będą suche, a fajnie smakują jak są trochę soczyste.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami (najlepiej młodymi) i mizerią.