KOTLETY Z POLĘDWICY WIEPRZOWEJ
Składniki:
polędwica wieprzowa
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
olej do smażenia (rzepakowy)
Wykonanie:
- Mięso umyć, pokroić ukośnie na plastry grubości 2 centymetrów
- Usunąć tłuszcz.
- Rozbić mięso tłuczkiem.
- Popieprzyć z obu stron.
- Na patelnię wlać olej i rozgrzać.
- Na rozgrzany olej położyć kotlety i smażyć je po około 2 - 3 minut z każdej strony. Kotlety mogą wchłonąć trochę oleju, po chwili można go trochę dolać. Od czasu do czasu kotlety poruszać, żeby nie przywarły do patelni. Nie smażyć zbyt długo, bo wtedy będą suche, a fajnie smakują jak są trochę soczyste.
- Pod koniec smażenia kotlety posolić
Podawać z ugotowanymi ziemniakami (najlepiej młodymi) i mizerią.