KURCZAK MUSZTARDOWO - MIODOWY

 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

2 łyżki musztardy

1 łyżka miodu

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka sosu sojowego

1 ząbek czosnku

0,25 szklanki wody

0,25 łyżeczki mielonego imbiru

szczypta pieprzu cayene

0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

0,25 łyżeczki soli

 

Wykonanie:

  1. Mięso umyć, usunąć tłuszcz
  2. Przekroić wzdłuż na płasko
  3. Rozbić mięso tłuczkiem.
  4. Połączyć miód, musztardę, ocet balsamiczny, sos sojowy, wodę.
  5. Dodać pieprz, sól, pieprz cayene, imbir.
  6. Posiekać drobniutko czosnek lub przecisnąć przez praskę. Dodać do marynaty.
  7. Dokładnie wymieszać.
  8. Do marynaty włożyć mięso tak, aby marynata otoczyła je dokładnie.
  9. Wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny.
  10. Patelnię rozgrzać.
  11. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć mięso z marynatą. Smażyć 10 minut przewracając mięso. Od czasu do czasu poruszyć aby nie przywarło.