KURCZAK MUSZTARDOWO - MIODOWY
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
0,25 szklanki wody
0,25 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta pieprzu cayene
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
0,25 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Mięso umyć, usunąć tłuszcz
- Przekroić wzdłuż na płasko
- Rozbić mięso tłuczkiem.
- Połączyć miód, musztardę, ocet balsamiczny, sos sojowy, wodę.
- Dodać pieprz, sól, pieprz cayene, imbir.
- Posiekać drobniutko czosnek lub przecisnąć przez praskę. Dodać do marynaty.
- Dokładnie wymieszać.
- Do marynaty włożyć mięso tak, aby marynata otoczyła je dokładnie.
- Wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny.
- Patelnię rozgrzać.
- Na rozgrzaną patelnię wyłożyć mięso z marynatą. Smażyć 10 minut przewracając mięso. Od czasu do czasu poruszyć aby nie przywarło.