PIERSI Z KURCZAKA Z POMIDORAMI I GRZYBAMI
Składniki:
3 podwójne piersi
3 duże cebule
3 duże pomidory
1 papryka
80 dkg pieczarek
1 łyżka oleju
1 opakowanie zupy borowikowej lub pieczarkowej w proszku
0,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu
0,25 łyżeczki bazylii
200 ml śmietany 30 %
Wykonanie:
- Piersi z kurczaka pokroić na porcje (12 porcji)
- Piersi pobić tłuczkiem, posolić, popieprzyć, posypać bazylią
- Piersi obsmażyć krótko z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać zupą borowikową.
- Dodać cebulę pokrojoną w półplasterki.
- Dodać pomidory pokrojone w ćwiartki lub ósemki. Mogą być pomidory krojone z puszki.
- Dodać paprykę pokrojoną w paski.
- Pieczarki podsmażyć krótko i położyć na wierzch potrawy w naczyniu.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 – 200 0C na 30 minut
- Polać 30 % śmietaną i zapiec kolejne 30 minut