PIERSI Z KURCZAKA Z POMIDORAMI I GRZYBAMI

 

Składniki:

3 podwójne piersi

3 duże cebule

3 duże pomidory

1 papryka

80 dkg pieczarek

1 łyżka oleju

1 opakowanie zupy borowikowej lub pieczarkowej w proszku

0,25 łyżeczki soli

0,25 łyżeczki pieprzu

0,25 łyżeczki bazylii

200 ml śmietany 30 %

 

Wykonanie:

  1. Piersi z kurczaka pokroić na porcje (12 porcji)
  2. Piersi pobić tłuczkiem, posolić, popieprzyć, posypać bazylią
  3. Piersi obsmażyć krótko z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać zupą borowikową.
  4. Dodać cebulę pokrojoną w półplasterki.
  5. Dodać pomidory pokrojone w ćwiartki lub ósemki. Mogą być pomidory krojone z puszki.
  6. Dodać paprykę pokrojoną w paski.
  7. Pieczarki podsmażyć krótko i położyć na wierzch potrawy w naczyniu.
  8. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 – 200 0C na 30 minut
  9. Polać 30 % śmietaną i zapiec kolejne 30 minut