POLĘDWICZKI W PIWIE
Składniki:
3 – 4 polędwice wieprzowe
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
olej do smażenia (rzepakowy)
1 cebula
200 ml przecieru pomidorowego
1 l ciemnego piwa (ja używam piwa KARMI)
1 – 2 łyżeczki majeranku
1 – 2 łyżeczki kminku
Wykonanie:
- Mięso umyć, usunąć tłuszcz
- Popieprzyć ze wszystkich stron.
- Na patelnię wlać olej i rozgrzać.
- Na rozgrzanym oleju położyć polędwiczki i smażyć je po około 2 - 3 minut z każdej strony.
- Zdjąć z patelni i na deseczce pokroić na ukośne plastry o grubości ok. 2 centymetrów.
- Tak pokrojone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Posypać pokrojoną cebulą.
- Przecier pomidorowy wymieszać z piwem.
- Dodać do naczynia żaroodpornego. Przykryć
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 – 200 stopni i dusić pod przykryciem około 30 minut.
- Wyjąć z piekarnika, ostrożnie zdjąć pokrywę.
- Dodać majeranek i kminek. Przykryć.
- Wstawić do piekarnika i dusić następne 30 – 45 minut.
- Podawać na ciepło z ziemniakami lub ryżem.
Część mięsa z sosem można podzielić na porcje i zamrozić