POLĘDWICZKI W PIWIE

 Składniki:

3 – 4 polędwice wieprzowe

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

olej do smażenia (rzepakowy)

1 cebula

200 ml przecieru pomidorowego

1 l ciemnego piwa (ja używam piwa KARMI)

1 – 2 łyżeczki majeranku

1 – 2 łyżeczki kminku

 

Wykonanie:

  1. Mięso umyć, usunąć tłuszcz
  2. Popieprzyć ze wszystkich stron.
  3. Na patelnię wlać olej i rozgrzać.
  4. Na rozgrzanym oleju położyć polędwiczki i smażyć je po około 2 - 3 minut z każdej strony.
  5. Zdjąć z patelni i na deseczce pokroić na ukośne plastry o grubości ok. 2 centymetrów.
  6. Tak pokrojone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  7. Posypać pokrojoną cebulą.
  8. Przecier pomidorowy wymieszać z piwem.
  9. Dodać do naczynia żaroodpornego. Przykryć
  10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 – 200 stopni i dusić pod przykryciem około 30 minut.
  11. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie zdjąć pokrywę.
  12. Dodać majeranek i kminek. Przykryć.
  13. Wstawić do piekarnika i dusić następne 30 – 45 minut.
  14. Podawać na ciepło z ziemniakami lub ryżem.

Część mięsa z sosem można podzielić na porcje i zamrozić