DŻEM TRUSKAWKOWY

 

Moja Rodzina uwielbia dżemy, więc w sezonie robię ich masę (tak coś około 200 słoików rocznie). Większość zjadamy, trochę rozdajemy Rodzinie i znajomym.

Robiąc dżemy używam THERMIMIXA, ale można zrobić to w zwykłym (najlepiej stalowym) garnku. Oczywiście robiąc w garnku ilości można proporcjonalnie zwiększać.

 

Składniki:

1 kg umytych i wyszypułkowanych truskawek

O,5 kg cukru

1 opakowanie Żel-fix 2:1

5 – 6 słoików o pojemności 250-330 ml z metalowymi nakrętkami

 

Wykonanie:

  1. Do garnka wrzucić truskawki i dodać opakowanie Żel-fixu
  2. Zagotować ciągle mieszając najlepiej drewnianą łyżką
  3. Gotować przez 10 minut
  4. Mieszać stale żeby nie przypaliło się !!!
  5. Po 10 minutach dodać cukier i dalej ciągle mieszać przez kolejne 3 minuty.
  6. Przelać do przygotowanych słoików.
  7. Zakręcić i ułożyć słoiki do góry dnem.
  8. Po ostygnięciu postawić słoiki na dnie.
  9. Przechowywać w ciemnym i nieogrzewanym miejscu (najlepiej w piwnicy)