DŻEM TRUSKAWKOWY z CYNAMONEM
Moja Rodzina uwielbia dżemy, więc w sezonie robię ich masę (tak coś około 200 słoików rocznie). Większość zjadamy, trochę rozdajemy Rodzinie i znajomym.
Robiąc dżemy używam THERMIMIXA, ale można zrobić to w zwykłym (najlepiej stalowym) garnku. Oczywiście robiąc w garnku ilości można proporcjonalnie zwiększać.
Składniki:
1 kg umytych i wyszypułkowanych truskawek
O,5 kg cukru
1 łyżka cynamonu
1 opakowanie Żel-fix 2:1
5 – 6 słoików o pojemności 250-330 ml z metalowymi nakrętkami
Wykonanie:
- Do garnka wrzucić truskawki i dodać opakowanie Żel-fixu
- Zagotować ciągle mieszając najlepiej drewnianą łyżką
- Gotować przez 10 minut
- Mieszać stale żeby nie przypaliło się !!!
- Po 10 minutach dodać cukier oraz cynamon i dalej ciągle mieszać przez kolejne 3 minuty.
- Przelać do przygotowanych słoików.
- Zakręcić i ułożyć słoiki do góry dnem.
- Po ostygnięciu postawić słoiki na dnie.
- Przechowywać w ciemnym i nieogrzewanym miejscu (najlepiej w piwnicy)