ŚLIWKI W OCCIE

 

U mojej Ś.P. Babci zawsze były na Jej imieninach. Robię podobne od kilku lat i znajomi zajadają się nimi na imprezach, i w końcu poprosili mnie o przepis.

 

Składniki:

2 kg śliwek węgierek

2 szklanki wody

2 szklanki cukru

pół szklanki octu 10 %

po kilka ziaren na słoik: goździki, ziele angielskie, pieprz ziarnisty

5 – 6 słoików o pojemności 500-650 ml z metalowymi nakrętkami

 

Wykonanie:

  1. Dojrzałe lecz jędrne śliwki umyć w ciepłej wodzie, następnie przepłukać zimną wodą.
  2. Ułożyć umyte śliwki w słoikach (dość ściśle).
  3. Do każdego słoika włożyć przyprawy po kilka ziaren.
  4. Zagotować wodę z cukrem, do wrzątku dodać ocet.
  5. Gorącą zalewą napełnić słoiki ze śliwkami.
  6. Słoiki zamknąć i wstawić do pasteryzacji na ok. 20 minut.
  7. Dokręcić i ustawić słoiki do góry dnem.
  8. Po ostygnięciu postawić słoiki na dnie.
  9. Przechowywać w ciemnym i nieogrzewanym miejscu (najlepiej w piwnicy)