ŚLIWKI W OCCIE
U mojej Ś.P. Babci zawsze były na Jej imieninach. Robię podobne od kilku lat i znajomi zajadają się nimi na imprezach, i w końcu poprosili mnie o przepis.
Składniki:
2 kg śliwek węgierek
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
pół szklanki octu 10 %
po kilka ziaren na słoik: goździki, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
5 – 6 słoików o pojemności 500-650 ml z metalowymi nakrętkami
Wykonanie:
- Dojrzałe lecz jędrne śliwki umyć w ciepłej wodzie, następnie przepłukać zimną wodą.
- Ułożyć umyte śliwki w słoikach (dość ściśle).
- Do każdego słoika włożyć przyprawy po kilka ziaren.
- Zagotować wodę z cukrem, do wrzątku dodać ocet.
- Gorącą zalewą napełnić słoiki ze śliwkami.
- Słoiki zamknąć i wstawić do pasteryzacji na ok. 20 minut.
- Dokręcić i ustawić słoiki do góry dnem.
- Po ostygnięciu postawić słoiki na dnie.
- Przechowywać w ciemnym i nieogrzewanym miejscu (najlepiej w piwnicy)