ZALEWAJKA

 

Składniki:

5 ziemniaków

1-2 liści laurowych

3-4 ziaren czarnego pieprzu

1 butelka żurku lub żurek samodzielnie ukiszony

1 cebula

2-3 kiełbasy np. śląska

1 łyżka mąki

Olej do smażenia

 

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  2. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziaren pieprzu
  3. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać żurek w takiej ilości, aby zupa była lekko kwaśna.
  4. Pokrojoną cebulkę i pokrojoną w kostkę kiełbasę podsmażyć na oleju lub smalcu. Pod koniec smażenia dodać łyżkę mąki. Mąkę dokładnie rozprowadzić.
  5. Dodać powstała zasmażkę do zupy. Zagotować
  6. Można dodać otręby.