ZUPA BRUKWIOWA

 

Fajna zupa o oryginalnym smaku, rzadko spotykana a przy tym bardzo tania i bardzo prosta w przygotowaniu.

 

Składniki:

1 brukiew ok. 1 kg

Ziemniaki 2 kg

2 kostki rosołowe

2 łyżki czubate mąki

2 łyżki masła

0,25 łyżeczki soli

0,25 łyżeczki pieprzu

 

Wykonanie:

  1. Brukiew obrać i pokroić w kostkę.
  2. Zalać wodą i gotować przynajmniej 30 minut.
  3. Do gotującej się brukwi wrzucić kostki rosołowe.
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  5. Po 30 minutach gotowania do brukwi wrzucić ziemniaki.
  6. Gotować kolejne 30 minut
  7. Na patelni z mąki i masła zrobić zasmażkę.
  8. Dodać zasmażkę do zupy.
  9. Doprawić do smaku.