ŚWIĄTECZNA ZUPA GRZYBOWA
Przebój bożonarodzeniowy mojej Mamy. Uwielbiamy na pierwszy dzień świąt.
Składniki:
1/4 kg grzybów suszonych
2-3 marchewki
3 pietruszki
½ selera
łyżka soli
szklanka śmietany 18 %
3 łyżki mąki
makaron
Wykonanie:
- Ugotować wywar z grzybów:
- ½ kg suszonych grzybów dokładnie umyć z piasku,
- zalać 2 litrami wody, zagotować
- odstawić na kilka godzin do namoczenia
- gotować około 2 godzin
- wywar koniecznie przecedzić przez sitko
- Ugotować wywar z warzyw:
- obrać i umyć marchewki, pietruszki i selera
- wrzucić do 2-3 litrów wody osolonej 1 łyżką soli
- gotować około godziny
- wywar przecedzić przez sitko
- Połączyć wywar z warzyw z wywarem z grzybów.
- Podprawić mąką ze śmietaną:
- 3 czubate łyżki mąki dodać do szklanki śmietany,
- wymieszać dokładnie z odrobiną soli
- można dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać
- dodać do zupy
- zagotować przez 3 – 5 minuty
- jeśli utworzyły się grudki, przecedzić przez durszlak, grudki rozetrzeć i dodać do zupy.
- Grzyby pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy.
- Podawać z makaronem (taki jak do rosołu).