ŚWIĄTECZNA ZUPA GRZYBOWA

 

Przebój bożonarodzeniowy mojej Mamy. Uwielbiamy na pierwszy dzień świąt.

 

Składniki:

1/4 kg grzybów suszonych

2-3 marchewki

3 pietruszki

½ selera

łyżka soli

szklanka śmietany 18 %

3 łyżki mąki

makaron

 

Wykonanie:

  1. Ugotować wywar z grzybów:
    1. ½ kg suszonych grzybów dokładnie umyć z piasku,
    2. zalać 2 litrami wody, zagotować
    3. odstawić na kilka godzin do namoczenia
    4. gotować około 2 godzin
    5. wywar koniecznie przecedzić przez sitko
  2. Ugotować wywar z warzyw:
    1. obrać i umyć marchewki, pietruszki i selera
    2. wrzucić do 2-3 litrów wody osolonej 1 łyżką soli
    3. gotować około godziny
    4. wywar przecedzić przez sitko
  3. Połączyć wywar z warzyw z wywarem z grzybów.
  4. Podprawić mąką ze śmietaną:
    1. 3 czubate łyżki mąki dodać do szklanki śmietany,
    2. wymieszać dokładnie z odrobiną soli
    3. można dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać
    4. dodać do zupy
    5. zagotować przez 3 – 5 minuty
    6. jeśli utworzyły się grudki, przecedzić przez durszlak, grudki rozetrzeć i dodać do zupy.
  5. Grzyby pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy.
  6. Podawać z makaronem (taki jak do rosołu).