ZUPA MEKSYKAŃSKA
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
2-3 duże cebule
4-6 ząbki czosnku
1 papryka czerwona lub zielona
1 puszka kukurydzy
1-2 puszki fasoli białej
1-2 puszki fasoli czerwonej
1-2 puszki krojonych pomidorów
Sól, pieprz, papryka chili, papryka słodka, bazylia, oregano
Wykonanie:
- Zawartość puszek wraz z płynem wlać do garnka
- Dodać do garnka wodę tak żeby całość była rzadka
- Przyprawić łyżeczką soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu.
- Podsmażyć mielone mięso doprawione solą, pieprzem, papryką chili, papryką słodką, bazylią i oregano.
- Dodać do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili pokrojoną w kostkę paprykę.
- Całość podsmażać do momentu, kiedy cebula i papryka będą miękkie.
- Całość dodać do garnka
- Dodać przeciśnięty przez prasę czosnek.
- Dolać wody tak, aby całość była rzadką zupą. Zagotować