ZUPA MEKSYKAŃSKA

 

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego

2-3 duże cebule

4-6 ząbki czosnku

1 papryka czerwona lub zielona

1 puszka kukurydzy

1-2 puszki fasoli białej

1-2 puszki fasoli czerwonej

1-2 puszki krojonych pomidorów

Sól, pieprz, papryka chili, papryka słodka, bazylia, oregano

 

Wykonanie:

  1. Zawartość puszek wraz z płynem wlać do garnka
  2. Dodać do garnka wodę tak żeby całość była rzadka
  3. Przyprawić łyżeczką soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu.
  4. Podsmażyć mielone mięso doprawione solą, pieprzem, papryką chili, papryką słodką, bazylią i oregano.
  5. Dodać do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili pokrojoną w kostkę paprykę.
  6. Całość podsmażać do momentu, kiedy cebula i papryka będą miękkie.
  7. Całość dodać do garnka
  8. Dodać przeciśnięty przez prasę czosnek.
  9. Dolać wody tak, aby całość była rzadką zupą. Zagotować